Aşure


Aşure evin bereketidir, eskilerden kalma çok güzel bir adettir. Ben yapmasını da dağıtmasını da çok severim. Malzeme çok diye gözünüz kormasın, yapmaya başlayınca işler tıkır tıkır işliyor. Herkese kolay gelsin, bereketi bol olsun.

Malzemeler

  • 500 gr asurelik buğday
  • 1 kg toz şeker
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 10 tane kuru kayısı
  • 6 tane kuru incir
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 t.kahvesi fincanı pirinç
  • 1 portakal rendesi
  • 1 elma rendesi
  • 1 çorba kaşığı süt

Süslemek için;

  • Nar 
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Kabuğu soyulmuş çiğ badem
  • Kuş üzümü


Bakliyatları geceden suya koyup şişiriliyor, sabaha pişirilecekler 

Hazırlama

  • Tüm bakliyatları geceden suya koyun şişsinler.
  • Üzüm, kayısı ve inciri de küçük küçük kesip suya koyun.
  • Sabah, buğdayı ve pirinci üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Arada sık sık karıştırın.
  • Geceden ıslattığınız kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde yumusayıncaya kadar kaynatın. Ve pişen nohutların kabuklarını soyun.
  • Inciri önce suda azıcık kaynatın koyu rengini çıkartıp dökün. Inciri en son koysanız daha iyi, dağılmaması için. 
  • Buğdaylar iyice yumuşatınca üzüm, elma, kuru fasulye, nohut ve portakal rendesini ilave edin. 5 dakika pişirin
  • Şekeri, tuzu ve sütü ekleyip güzelce karıştırın. bir 10 dakika daha pişsinler.
  • En son da incirleri koyup 2 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın.
  • Servis kaselerine alırken sık sık karıştırarak alın ki malzemeleriniz kaplara eşit dağılsın.
  • Kaseye aldığınız aşureleri dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben nar, ceviz, badem, kuş üzümü ve tarçınla süslüyorum

Hadi sen de yap!




Bir tutam tuz ve 1 kaşık süt adettendir, tadına bir etkisi yoktur :)

Su az gelrse arada kaynar su takviyesi yapabilirsiniz.

Yorum Ekleyin