Fırında kaz


Kaç Kişilik :4-6 Kişilik
Hazırlama Süresi :40 dakika
Pişirme Süresi :2 saat

Yılbaşı gecesi genelde hepimiz bir heves hindi hazırlarız ama yerken de ne tavuğun yumuşaklığı ne etin lezzeti olur. Aslında çoğumuz yanında içli pilav ya da salatayla geceyi geçirmek ister. Bu fikirlerden dolayı bizim kasabımıza Kars'tan gelen kazı denemeye karar verdik. Misafirlerimiz de biz de lezzetinden çok memnun kaldık. Kaz etini tadı yağlı, yumuşak ve lezzetli. Ben Kars'ta nasıl pişiriliyorsa öyle pişirdim, baharatlandırma yapmadım çünkü tadı tek başına özel ve lezzetliydi. Şimdi buyurun tarife..

Malzemeler

  • İkiye bölünmüş ve ayıklanmış kaz
  • Tuz
  • Büyük boy fırın torbası
  • 1 kaşık un

Hazırlama

  • İkiye bölünmüş kazı güzelce yıkayın ve suyunun süzülmesini bekleyin.
  • Tüm kazı büyük bir kaba alın ve üzerine geçecek kadar ılık su ilave edip 40-50 dakika suda bekletin, fazla tuzunu bıraksın. (Bu işlemi eğer Kars'ta tuzlanarak karda kurutulmuş kaz aldıysanız uygulayın) Bu suyu dökün.
  • Büyük bir tencereye tekrar kazları alın, üzerini geçecek kadar su koyup kazları haşlayın. Ortalama 45 dakikayla 1 saat arasında sürecek. Bu süre kazın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Arada ete çatal batırarak kontrol edebilirsiniz. Bu sebeple de düdüklü tencere kullanmayın.
  • Kaz eti yumuşayınca altını kapatın ve hafif ılıyınca kaz etlerini sudan çıkarın.
  • Büyük boy fırın torbasına 1 kaşık un serpin ve unu torbanın her tarafına yayın. Torbanın ağını elinizle büzüp çalkalamak en pratik yöntemdir.
  • Kazları içine yerleştirin. Bu işlemi gündüzden yapıp soğuk bir yerde bekletebilirsiniz ( mesela balkon)
  • Yemek servisinden önce 180 derece ısıttığınız fırında 30-40 dakika daha pişirin ve servis edin
  • Kazın haşlanmış suyuna siyez bulguru pilavı yapacağız onu saklayın.

<<Hadi sen de yap>>

Yorum Ekleyin